Korona-ahdistus ja mielen hoitaminen

Koronaan liittyvä uutisointi aiheuttaa monelle ahdistusoireita ja voimakkaita stressireaktioita. Jotta viruksen leviäminen saataisiin hidastettua ja terveydenhuollon resurssit turvattua, on tärkeää säästää voimat olennaisiin käytännön toimiin. Tässä psykologin ja keho-orientoituneen psykoterapeutin neuvot, kuinka suojella omaa jaksamista poikkeustilanteessa.

1. Keskity siihen mitä VOIT tehdä (käsihygienian lisäksi)

Ole yhteydessä rakkaisiin ja tärkeisiin ihmisiin viestien, puhelujen ja videon välityksellä.

Liiku luonnossa, suunnittele eväsretki.

Nauti sarjoista, kirjoista ja lehdistä. 

Treenaa kotijoogaa tai jumppaa.

Osallistu verkkokurssille.

Sauno ja hoida itseäsi hyvin.

Siivoa ja sisusta tai vaikka konmarita. 

Piirrä, maalaa, musisoi, pelaa lautapelejä.

2. Tunnista ahdistus ja ymmärrä sen mekanismit

Arvioi kuinka huolissasi olet asteikolla 1-10?

Miten saisit numeron pienenemään toiminnallasi ja ajatuksillasi?

Ahdistuneisuuteen taipuvaisen aivot saavat hetkeksi palkkioefektin ennakoimiseksi naamioituneen murehtimisen seurauksena. Siksi huolten vatvomista on vaikea lopettaa. Murehtiminen helpottaa hetkeksi, mutta huoli pahenee entisestään keskushermoston kuormittuessa jatkuvan valmiustilan seurauksena. Erityisesti kohu-uutisten liiallinen seuraaminen ja yksin jääminen ylläpitää tätä prosessia.

On tärkeää pitää mielessä, ettei todelta tuntuva ajatus ole yhtä kuin absoluuttinen totuus. Kokonaiskuva hahmottuu vasta ajan kanssa.

Seuraa siis vain luotettavia tietolähteitä ja rajoita uutisten tarkistaminen mahdollisuuksien mukaan vain pariin kertaan päivässä. Siirry ennen nukkumaanmenoa jonkin muun mukaansatempaavan ja rentouttavan aiheen pariin esimerkiksi katsomalla hyvää sarjaa tai kuuntelemalla äänikirjaa.

3. Rauhoita hermoston reaktiot

Vaikka mitään ei olisi tapahtunut tai tapahtumassa, katastrofiskenaariot ovat keholle totta. Se ei osaa erottaa kuviteltua tapahtumaa todellisesta. Tästä johtuen fysiologiset uhkareaktiot polttavat kehoa loppuun toistuessaan ja jatkuessaan liian kauan ilman riittävää palautumista.

Mieti jokaisen huolen vastapainoksi mitä hyvää näet tilanteessasi, mikä kaikki rauhoittaa sinua? Rentouttavien ajatusten pyörittäminen loiventaa stressireaktioita ja suojelee kehoa. Treenaa vaihtoehtoisia hyviä ajatuksia, vaikka se tuntuisi teennäiseltä.

”Olen tässä ja kaikki on nyt hyvin.”

”Kehoni terveys on hyvä ja huolehdin itsestäni ja läheisistäni hienosti.” 

”Nyt minulla on aikaa olla läsnä.”

Voit valita myös 20 sekunnin saippuakäsipesun taustalle hyvän laulun pätkän tai rauhoittavan lauseen, kuten osan meditaatiosta: ”Olen niin terve ja onnellinen, kuin mahdollista. Olen turvassa…” jne.

4. Muuta se mitä voit, hyväksy se mihin et voi vaikuttaa

Jos sinulla on etuoikeus jäädä etätöihin, arvosta sitä. Mieti voitko perua lisää ei-elintärkeitä menojasi säästääksesi terveydenhuollon resursseja ja jonkun hengen. Riskiryhmiin kuuluu kaiken ikäisiä vauvoista vaareihin ja erittäin monella tuttavapiirissäsi on jokin perussairaus. Voit suojella heitä viisaasti. Muista samalla, että jokaisella on omanlaisensa tilanne ja joiltakin yrittäjiltä lähtee toimeentulo alta peruutusten takia.     

On luonnollista olla ylivirittynyt poikkeustilanteessa. Ihmismieli ylireagoi tuntemattomiin uhkiin. Tämä on suojellut ihmiskuntaa kautta evoluution. Keskity siis lajillesi ominaisiin olennaisiin käytännön tekoihin ja vahvista turvallisuudentunnettasi juttelemalla rauhoittavan ystävän kanssa. Toisen ihmisen säätelyapu on korvaamaton stressin rauhoittamisessa.

On normaalia rasittua myös arkirutiinit sotkevista muutoksista. Pyri vähentämään kokonaiskuormitustasi rauhoittamalla menojasi ja tekemisen määrää. Nyt on hyvä hetki ottaa ilo irti suomalaisten taidokkaasti hallitsemasta kotoilusta. Pidetään hygienian ohella huolta itsestämme.   

Rakkaudella,

kaikki matkat ja tapahtumat perunut sekä yksilövastaanotot etäversioina hoitava Hanna