Ylivireys – energiankäytön tuhlaajapoikailmiö

Onko sinuakin kannustettu puskemaan itseäsi epämukavuusalueelle tavoitteidesi saavuttamiseksi? On hyvä erottaa milloin itsensä jatkuva haastaminen ei enää kehitä, vaan kuormittaa. Tunnistatko itselläsi ylivireystilan merkkejä? Kehon ja mielen ylivirittyneisyys heikentää aivojesi suorituskykyä ja terveyttäsi, joten toisin kuin luullaan, se ei ole tie huippusuorituksiin. Tie mahdollisimman hyvään hyvään suorituskykyyn ja terveyteen kulkee opettelemalla oman vireystilan nopeat sekä pitkäjänteiset itsesäätelykeinot.

Moni aloittaa elämäntapamuutoksen näyttävästi salitreenin, uuden ruokavalion ja lukuisten terveystavoitteiden kera. Mitä jos sinä keskittyisit näiden päämäärien kannalta kaikkein olennaisimpaan vaikuttajaan – kehittämällä itsesäätelytaitojasi? Kun itsesäätely ja stressinhallinta ovat kunnossa, on helpompi rakentaa pysyviä hyviä muutoksia.

Kuinka tunnistaa ylivireys?

Kaikki lähtee tarkemmasta itsetuntemuksesta. Miten huomaat itsestäsi arkisissa tilanteissa, että olet ylivireystilassa?

Kiihtyykö tahti niin paljon, ettet ehdi pitämään taukoja, ruoka ei enää maistu, uni ei tule kun haluaisit tai et pysy unessa? Herpaantuuko keskittymiskyky, muututko äreämmäksi? Onko sinun vaikea rentoutua tai oletko kokonaan unohtanut mitä rentoutuminen edes käytännössä, kehon ja mielen tasolla merkitsee? Miltä se tuntuu? Alla on listattuna muutamia yleisiä ylivireystilan merkkejä. Tunnistatko näitä itselläsi?Y

  • Vaikea pysähtyä ja hengähtää
  • Tauot jäävät väliin
  • Kehon tarpeiden sivuuttaminen
  • Hengitys muuttuu pinnalliseksi
  • Sydämen syke nousee ja verenpaine kohoaa
  • Levottomuutta ja keskittymisvaikeuksia
  • Tarkistelu, ahdistuneisuus ja ärtyneisyys pahenevat
  • Nukahtamisvaikeuksia tai aamuyön heräilyä

Kuinka ylivireys kesytetään?

Ylivireyden kesyttämisessä arjen itsesäätelyllä on merkittävä rooli. On tärkeää opetella huomaamaan, millaiset tilanteet ylivirittävät itseä ja millaiset keinot taas auttavat pitämään vireystilan tasaisempana. Alla on pari ideaa harjoittelun aloittamiseen sekä Sannan ja Hannan esimerkkejä arjen säätelykeinoista.

Ensiapukeino vireystilan rauhoittamiseen: Syvä hengitys

Tiesitkö, että jo yksi syvä ja rauhallinen hengitys auttaa laskemaan hermoston viritystilaa 5 %? Kovassa kiireessä ja paineessa pysähdy siis hetkeksi hengittämään vatsan pohjaan asti. 

Tarkistuslista vireystilan seurantaan

Ylivirittyminen on usein seurausta arkisten säätelykeinojen pettämisestä. Käy siis läpi oheisen kuvan tarkistuslista epäillessäsi, ettei kaikki ole aivan kohdallaan. Listasta saa myös hyviä vinkkejä, millaisiin asioihin säätelyssä kannattaa kiinnittää huomiota.

Järeämpi itseapukeino: Pidä pyjamakalsaripäivä

Välillä tarvitsemme järeämpiä keinoja ylivireyden korjaamiseen ja silloin on hyvä ottaa käyttöön totaalirentoutuminen. Pyjamakalsaripäivä toimii myös ennaltaehkäisynä vireystilojen heittelylle. Vireystilan supersäätelijät tekevät pyjamakalsaripäivistä viikoittaisen tavan ja nollaavat kunnolla silloinkin, kun erityisiä stressin aiheita ei ole.

Kokeile sinäkin:
1. Sovi itsesi (tai perheesi) kanssa ”pyjamakalsaripäivä” tälle viikolle.
2. Varaa kotosalle herkkuja ja mukavaa tekemistä tai katselemista.
3. Irrottaudu arjen askareista ja somesta.
4. Aina kun huomaat yllykkeen lähteä tekemään jotain ”hyödyllistä”, pysäytä itsesi ja palaa rentouttavaan puuhasteluun.

%d bloggaajaa tykkää tästä: