Nuku nuku menestyjä

Kahlaan läpi suosittuja uniopuksia, jotta tiedän mitä voin suositella luennoillani ja mitä kaikkea on tarjolla. Tarjolla on sirkus. 

Bestsellereiden kirjoittajat kehottavat ihmisiä joko nukkumaan enemmän tai sitten vähemmän. Toiset heräävät aamuviideltä suorittamaan wannabe-menestyjän lifestyleä ja vannovat muutaman tunnin yöunen nimeen. Toiset saarnaavat, että pitää pystyä nukkumaan häiriöttömästi kahdeksan tuntia joka ikinen yö. Suurin osa epäselvistä uniongelmista johtuu heidän mielestään ihan vain fyysistä syistä, joilla ei ole mitään tekemistä psyyken kanssa. Kaikki mysteerit voidaan ratkaista satojen eurojen unilaboratoriotutkimuksilla. 

Edellä mainitut teokset eivät mene jatkoon ellen ole varma siitä, että lukija osaa kuoria kermat päältä ja sivuuttaa epäterveelliset ja sensaatiohakuiset ohjeet. Innostavia vinkkejä ja menestystarinoita voi aina lukea ja niiden sanomaa soveltaa.

Soveltamisella on silti rajansa, psykologiset ja fysiologiset. Peruslainalaisuuksia ei kukaan meistä voi sivuuttaa, vaikka olisi mielestään täysin ainutlaatuinen Übermensch. Aivot tarvitsevat täydet yöunet, sillä muuten niiden terveydelle elintärkeä pesuohjelma keskeytyy. Tämä voi pahimmillaan johtaa muistisairauksiin liittyvien amyloidiplakkien kertymiseen. Se mikä tuntuu hyvältä maanisessa vaiheessa ei siis välttämättä toimi enää siinä kohtaa, kun univajeeseen turrutettu keho romahtaa. 

Jos kuitenkin heräät ihan vapaaehtoisesti innoissasi aamuyöllä, saatat olla kroonisessa ylivireystilassa, jota kannattaa alkaa purkaa ajoissa. Luulet ehkä kuuluvasi pieneen eliittiin, joka selviää muutaman tunnin yöunilla. Tarkemmin kyseistä vähemmistöä tutkittaessa on kuitenkin huomattu, etteivät hekään yleensä pysy hereillä, kun valoja hämärretään ja stimulantit sekä kiireisenä pitävät ärsykkeet poistetaan. Moni vähäuninen superihminen onkin vain siinä mielessä poikkeava, ettei hän hahmota kunnolla kehonsa tarpeita. Hän pitää itsensä väkisin hyperaktiivisena teveytensä kustannuksella. Rentoutustekniikoiden oppimisesta, vakauttavasta vuorokausirytmistä ja keskittymiskyvyn hiomisesta on tällöin suuresti apua. Näillä keinoilla voidaan turvata myös terveempi ikääntyminen.

Mitä taas tulee unenhuoltoon kylmän laskelmoituna fyysisenä projektina, jossa keskitytään vain mittauksiin ja kalkuloituun uniohjelmaan, ei sekään usein onnistu ihan niin yksioikoisesti. Jos pahimmillaan jo lapsuudesta asti kehoon pakattuja traumoja tai työkuorman aiheuttamaa palautumisvelkaa ei hoideta, nämä jännitystilat etsivät uniongelmien lisäksi muitakin keinoja viestittää olemassaolostaan. Tämä viestintä tapahtuu usein fyysisisten signaalien kautta. Ne kun ovat ainoa mitä psyykensä viestejä turruttamaan oppinut ihminen enää kuuntelee. Jos keho osaisi puhua, se yleensä pyytäisi ihmistä antamaan vihdoin itselleen armoa ja hiljentämään tahtia.

Kysyttäessä oletko ollut viime aikoina kuormittunut, moni vastaa, että on ollut ihan rentoutunut eikä minkäänlaisia stressinaiheita ole ilmennyt. Kroppa vain oireilee eikä apua meinaa löytyä millään. Tarkasteltaessa vireystilaa, ruokahalunsäätelyä ja hermoston palautumista luotettavilla mittareilla, huomataan usein, ettei moni kroonisesti ylikuormittunut erota enää mitä todellinen rentoutuminen ja palautuminen ovat. Tai miltä ne edes teoriassa voisivat tuntua. Yhteys kehoon on niin pahasti poikki. Lisäksi vaativuuden tai uhrautuvuuden piirteet saattavat olla sen verran olennainen pohja koko identiteetille, ettei toisenlaista rauhallisempaa, lempeämpää tapaa elää vielä tiedetä. Ainakaan ennen, kuin tämä toisenlainen eläminen ja oleminen hahmotetaan pitkän prosessin kautta – perusteellisesti, kehollisesti ja henkisesti harjoittelemalla.

Omat suositukseni pitkän työkokemukseni ja kaikkien mahdollisten kirjojen fuusiona ovat paluuta perusasioihin. Näistä ei taida tulla bestselleriä, mutta jos haluat olla oman elämäsi menestyjä, niin…

  1. Rakenna hyvää unta jo päivän aikana rauhoittamalla tahtia, pitämällä taukoja sekä syömällä säännöllisesti.
  2. Pura raskaassa elämäntilanteessa mieltäsi ystävien ja tarvittaessa ammattilaisen kanssa. Jos huolet katkovat unesi, on huolihetki-harjoitus tutkitustikin hyvä apu, kun sitä käyttää säännöllisesti.
  3. Varaa tunti illasta rauhoittumiseen unta varten, jotta hermostosi vireystaso laskee riittävästi eikä tämä alasajoprosessi ala vasta sängyssä.
  4. Varaa kahdeksan ja puoli tuntia sängyssä loikoiluun, sillä nukahtamiseen hupenee usein jo se puoli tuntia, joten näin saat tarvittavat kahdeksan tunnin unet täyteen.
  5. Säännöllisen uni-valverytmin ylläpitäminen on helpon nukahtamisen perusta, mutta jos rytmisi on sekaisin juhlien tai reissaamisen takia, voit ajastaa kehoasi nopeasti uudelleen. Tämä tapahtuu pimennysverhojen ja melatoniinin avulla. Monelle toimii paremmin suihkemainen melatoniini kuin tabletti.
  6. Harrasta pitkäkestoista rauhallista liikuntaa, se syventää unta. Kävely on pitkäkestoista liikuntaa, ei tarvitse edes juosta.
  7. Jos mitään ei selviä, eikä mikään auta, älä luovuta. Uniapnea kannattaa aina tutkia. Unilaboratorioissa selvitetään kaikki ja se mikä ei selviä, voi hoitua ajan kanssa hoitamalla monipuolisesti kehoa ja mieltä.

Nyt olen kirjaprojektissani siinä vaiheessa, että taidan mennä nukkumaan powernäpit ja lakata esimästä jotain tajunnanräjäyttävää, mutta luotettavaa.

P.S. Asian ytimessä vaikuttaisi olevan tällä hetkellä parhaiten Soili Kajasteen ja Juha Markkulan Hyvää yötä – apua univaikeuksiin. Se lähti heti hankintaan.

Hyviä öitä!

%d bloggaajaa tykkää tästä: